Fortsätt till huvudinnehåll

Tretton skäl varför

Som det låter på bokens namn så handlar den här boken om 13 skäl varför tjejen Hannah Baker tog självmord. Jag har läst boken och kände först att den var lite underlig men sen blir det mer spännande  att  läsa. Boken är skriven av Jay Asher. Det är en roman som är kuslig, vacker och förkrossande. En ungdomsbok med kärlek och spänning. När man läser den vill man fortsätta och veta vad som händer.             
Berättelsen utspelar sig i en mindre amerikansk stad. I boken får man möta Clay en snäll kille som går på gymnasiet, och han är huvudpersonen i boken, tillsammans med Hannah Baker en tjej i Clays klass. Hon tänker och funderer mycket på livet, och får uppleva många saker.  Hannah Bakers röst följer man med i hela boken som berättare, hennes röst hörs på de 7 banden. Clay följer hennes röst i staden genom natten. Banden som Clay får vill han inte ha med att göra. Hannah berättar i banden att Clay på något sätt är medskyldig till hennes död, så Clay lyssnar på banden och det han upptäcker förändar hans liv. På banden får man också möta Alex, Justin en kille hon blev kär i, Courtney Crimsen, Kat, Mr Porter (läraren), Jessica, Taylor Down, Bryce en dum lite fräck kille och några fler. Vissa har gjort något mot Hannah.
Clay upptäcker en dag när han kommer hem att det står en låda utanför hans dörr. I lådan ligger 7 kassettband  där sidorna är märkta 1-13.  Han tar hjälp av en  freestyle som han tagit från sin kompis Tony och lyssnar på banden ett för ett. Det han hör förväntar han sig inte, utan det är en tjej som gick i hans klass innan som heter Hannah Baker, som dog för ett tag sedan.
På banden berättar hon om de små sakerna som andra gjorde mot henne som ledde fram till hennes självmord. Tretton personer ska få lyssna på banden, tretton personer som alla på något vis påverkat Hannahs liv, nu vill hon påverka dem och om de inte skickar banden vidare till nästa person på listan så kommer fler människor än de tretton att få höra banden.
Den första personen han stöter på är Justin, den första killen hon kysste, och han berättade sen lite vad som hade hänt mellan honom och Hannah. Ett rykte sätts i gång om Hannah.
Clay hittar en karta som han fått för ett tag sen, och på den är det massor av stjärnor utmärkt på platser, så när Hannah berättar följer Clay henne genom staden och besöker platserna på kartan. Hon går till Eisenhower park, the Monet’s cafe , bion, Rosie’s och flera ställen som Hannah har varit på. I boken stöter man också på Courtney Crimsen som gjorde det jobbigt för Hannah, när hon kom på en styggaste lista men inte Hannah, och hon lämnar Hannah på en fest och lurar henne. Hannahs rykte sätter igång snabbt och det händer massor med kompisarna och annat. Hon kommer också till Clays historia och Clay tänker tillbaka vad som hände mellan dom, och upptäcker saker och vad han kunde gjort att förhindra att hon försvann. Det händer en sak på festen som han aldrig glömmer. Och  han får veta sin historia.
Efter alla rykten och prat med läraren orkar Hannah inte mer så hon bestämmer sig för att hon inte vill leva mer. Och efter det känner Clay en sorg och han måste skicka vidare banden till en ny adress.
Språket i boken är modernt, ungdomligt. Lite annorlunda från andra böcker,  för när det handlar om Clay är det vanlig text och när Hannah berättar är det lite skrivstilstext. 
Det är lite svårt ibland att hänga med när dom går tillbaka och tänker i boken, då är det lite svårt att fatta var dom är. Men man lär sig efter ett tag, när man har kommit in i den. Det är inte så svåra ord, det går bra att förstå. Jag tycker boken var bra, inte lik så många andra jag läst. Kul idé med banden, när hon pratar blir det intressant att lyssna. Det var bra handling, det hände mycket. Det lite sämre var att det hoppade mycket mellan olika ställen och händelser, så man måste verkligen vara med så man förstår, det kunde man förbättrat så det blir lättare för läsarna. Fast annars var den väldigt bra och spännande. Så om du vill få reda på varför det här hände med Hannah läs då boken, en bok att rekommendera.

                                                                                                     Hanna 7B

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fotografens död

Boken heter Fotografens död och är skriven av Henning Mankell. Den handlar om en fotograf som gör om bilder på människor han inte gillar till fula monster, och sedan blir mördad.  Men inte för bilderna… Allting började för 24 år sedan när herr och fru Lamberg fick sin dotter Matilda.                                Matilda föddes döv och blind så vid 4 års ålder blev hon borttagen från sina föräldrar och insatt på ett speciellt hem för handikappade barn. För sju år sedan åkte herr Lamberg(fotografen) på bussresa till Österrike med en grupp utan sin fru. Under resan träffade han en kvinna som var gift med en präst som också var med på resan. Det som hände var att herr Lamberg och prästens fru blev förälskade under resan. Sedan dess har herr Lamberg varit hemlighetsfull och annorlunda. När han kom hem och hans fru frågade hur det hade varit på resan var han väldigt arg och ville inte prata. Åren gick och under åren har herr Lamberg haft en ateljé där han håller på med de där

I vansinnets öken - The Maze Runner II

I vansinnets öken är andra boken i serien maze runner. Den handlar om att när Thomas, killarna från labyrinten och Teresa har kommit ut och tror att allt är över men så försvinner helt plötsligt Teresa och en kille från grupp B som heter Aris kommer i stället. Sedan får de veta att de är smittade av stormsjukan. Stormsjukan är en sjukdom som förstör hjärnan och man blir som ett vilddjur, de som är smittade kallar sig själva vrak. När de fått veta att de är smittade blir de erbjudna - eller de får välja mellan att klara provet eller dö - att på två veckor gå igenom en öken med dödliga åskoväder och vrak som försöker äta dem levande för att komma till en skyddszon där de kan bli botade. På vägen till skyddszonen möter de två stycken vrak i en stad som inte har blivit helt galna än. De erbjuder dem att följa med till skyddszonen om de hjälper dem igenom staden, det finns nämligen väldigt många vrak där. När de kommit ut ur staden måste de över ett berg. På berget träffar de Teresa igen

Ivanhoe

Författaren som har skrivit Ivanhoe heter Walter Scott, men Maj Bylock har återberättat historien. Boken handlar om Ivanhoe, son till Cedrik som är en rik man och släkt med kungahuset.  Ivanhoes stora kärlek är lady Rowena och Cedrik är hennes beskyddare, han tog hand om hennes rikedomar. När Cedrik upptäcker att Ivanhoe och Rowena är förälskade i varandra så kör Cedrik ut Ivanhoe, som då går ut till krig. Men Ivanhoe kommer inte ge upp sin kärlek så lätt. I historien så handlar det om makt och utspelar sig i 1100-talets England bland tempelriddare, adeln och kungligheter. Rickard Lejonhjärta är kung av England och Prins Johan är Rickards bror. Han ville ta över makten istället för Rickard Lejonhjärta. Rickard var på korståg i Palestina. Där ville han rädda Jerusalem från muslimerna. Ivanhoe kämpar för Rickard Lejonhjärta. Men åker efter en tid tillbaka till England. En dag ordnade Prins Johan ett riddarspel och den som vann turneringen fick välja vem som skulle bli skönhete